Badjävlar

Vad passar inte bättre än ett litet inlägg om badturismen i Sverige när värmen är tryckande.

Redan 1913 beklagade sig en utsänd korrespondent över badlivet i Mölle för det var “mycket utlänningar och stranden var stenig” och den utsände kände sig “lika främmande här som på månen”

1920-talet gjordes mycket reklam för de Svenska badorterna och bl.a. fanns följande rubrik bad­anstalter” från Jämtland i norr till Skåne i söder, Men senare under 20-talet blev det mer populärt att resa utomlands till mer exotiska platser som Franska Rivieran och Italien men även Nordafrika fanns som alternativ.

Dock stängdes många gränser efter 2:a världskrigets utbrott och det tog många år innan resandet tog fart på allvar och nu som camping och charterresor.

Det som är mycket glädjande är att badmodet har utvecklats ordentligt på 100 år men det mest anmärkningsvärda är väl ändå herrarnas underbara baddräkter.

badturister i underliga baddräkter

Tur är det att utvecklingen ej stått still gällande badmode för nedanstående mycket vågad med dåtidens mått men idag är denna retro bikini ordentligt täckande.

Retro bikini med volanger och prickar

“Titeln” badjävlar finns även som en Svensk film som kom 1971 med framlidne Ernst Günther i en underbar roll som bör ses nedan visas en klipp där han bjuder på något gott till kaffet.

Svartvita fotot kommer från TT

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *