Underkläder och åter underkläder! Vad är egentligen skillnaden mellan en baby doll och en chemise och vad är en peignoir? Det kan vara svårt att hålla isär alla olika begrepp så därför har vi gjort en ordlista med förklaringar till de vanligaste underklädes modellerna.

Babydoll – är en typ av midjekort eller stusskort nattlinne eller klänning som är thight vid bysten och utsvängd nertill. En baby doll tillverkas ofta av tunn mesh eller satin. Säljs mestadels med matchande trosa eller g-string.

Balconette – en upplyftande bygel-BH, som får bysten att sticka ut likt en balkong. Den som har ofta avtagbara axelband och passar till djupt urringade klänningar. Balconetten var på modet i mitten av 1950-talet då bystdrottningarna var skönhetsideal.

Bandå – Ett band som täcker brösten. Bandå är även benämningen på en axelbandslös BH, s.k. bandå-BH, kallas även bröstlinda.

Basque – en korselett eller bustier som går ned över höften, med snörning bak eller fram.

Body – ett underklädesplagg som täcker hela torson är försedd med gren och kan vara mer eller mindre kraftigt figurformande. Den är en utveckling av korseletten. Plagget kallas även Teddy och finns i många olika utföranden och material. Bodyn kan användas som top och även som underkläder. När en body används som topp täcks den del som finns på underkroppen av kjol elller byxor. En av dess fördelar som topp är att den hålls väl på plats genom att vara grenförsedd. Många tycker att det är bekvämt och i vissa klädstilar är det önskvärt.

Boxertrosor – trosor med ben. De var tidigare oftast löst sittande, men introducerades senare som ett tajt underklädesplagg på damsidan.

Bustier – en figurformande överdel som lyfter brösten och håller in midjan. En bustier är oftas axelbandslös men finns också med axelband och kan även ha strumpeband som ibland är avtagbara. Tillverkas i olika material ibland satin ofta med vackra spetsdekorationer på kuporna och längs nederdelen. Bustiern har ett tydligt släktskap med korsetten och torsoletten.

Camisole – Linne, ett ärmlöst midjekort underplagg för kvinnor som ofta är tillverkat av mesh eller silke. De säljs ofta som ett set med matchande trosa, string eller hotpants.

Chemise – en kort klänning eller nattlinne som oftast är gjord i tunt material. Kan även användas som kort underklänning. Chemisen är vanligen kortare än peignoiren och längre än en babydoll. Säljs ofta med matchande trosa eller string.

G-string – minimala trosor som utgörs av ett mindre framstycke som bärs upp av en smal tygsträng runt höften och vars bakstycke utgörs av en liknande sträng som löper mellan skinkorna.

Hotpants – Trosa eller shorts med låg midja och korta ben. Inte sällan är benen så korta att skinkornas nederdel blottas.

Höfthållare – en strumpebandshållare av vanligen icke elastiskt material med viss formande effekt. Höfthållare finns i många material från bomull till fräck vinyl.

Korsetter – en tight top som formar kroppen genom att ge en plattare mage och lyfta bysten. Korsetter har blivit omåttligt populära på sista tiden kanske för att de har blivit lite mer komfortabla med mjukare material, många menar att dessa ej är “riktiga” korsetter men det är ju en smaksak dock är det så att dessa mjukare korsetter ej går att snöra hårt, de är mer en dekorationskorsett med viss formmöjlighet.

Nylonstrumpor – tunna strumpor tillverkade av nylon. De finns i olika längd: lårhöga, knästrumpor och ankelstrumpor. Nylonstrumpor bärs tillsammans medstrumpebandshållare, höfthållare eller korsett med strumpeband. En typ av nylonstrumpor, s.k. stay-ups, hålls uppe runt låret med hjälp av en kombination av spetsresår och silikonband.

Nätstrumpor – är en typ av strumpor, som är designade att likna ett nät. De tillverkas vanligtvis av nylon eller lycra och bärs tillsammans med strumpebandshållare. Finns även som stay-ups.

Peignoir – En löst fallande morgonklänning för kvinnor.

Push-up – en speciell BH med bygel och vaddering som lyfter bysten. Små extrakuddar gör att lyftet kan ökas.

Raffset – en benämning för finare underkläder som anses vara sexiga (”raffiga”). Består vanligtvis av BH, trosor, strumpebandshållare och nylonstrumpor eller nätstrumpor.

Stay-up – är strumpor som “stannar kvar” på låret på grund av en gummerad film, ofta av silikon, på insidan av kanten.

Stringtrosor – tätt åtsittande trosor vars bakstycke utgörs av en smal tygremsa som löper mellan skinkorna. Från att tidigare ha ansetts som ett “porrigt” plagg, kan dagens kraftigt ökade användning (stringtrosorna står för mer än hälften av de damtrosor som säljs) kopplas till det tajta byxmodet, där en vilja finns att inte röja trosornas silhuett.

Strumpbyxor – utgörs av långa strumpor som upptill är utformade så att en byxa, försedd med resår kring midjan, bildas. Materialet kan vara t.ex.elastan, lycra eller nylon, men även bomull.

Strumpeband – dels de ofta elastiska band som hänger ner från enstrumpebandshållare och som fästs i t.ex.nylonstrumporna, dels ett dekorativt spetsband som träs på det strumpbeklädda benet.

Strumpebandshållare – är ett bälte med spännen som man fäster ett par stayups eller strumpor med. Det finns även korsetter och bustiers som har inbyggd strumpebandshållare.

Tangatrosor – tätt sittande korta trosor, som hålls uppe av ett smalt band i sidan.

Teddy – en annan benämning på damunderplagget body.

Köp gärna dina sexiga underkläder hos oss på KORSETTEN.SE

Korsetten Crew